Pondělí, 26 Březen 2012 09:30

Jarek NohavicaOstravský rodák Jaromír Nohavica v poslední dekádě března baví své fanoušky v hlavním městě na pražské šňůře. V pátek odehrál dvojkoncert v Divadle Na Fidlovačce, nejdříve pro děti a večer pro širokou veřejnost. Na toto vystoupení jsme se vydali, a kdo tak učinil v těchto dnech při jakékoliv příležitosti, kde Nohavica hrál, určitě nelitoval. Se svým hostem Robertem Kuśmierskim bavili vyprodaný sál dvě hodiny.


Osmapadesátiletý písničkář sklidil velký potlesk vyprodaného hlediště, ostatně jako u všech dalších koncertů, už po svém příchodu. Celou dobu stál, což ukazuje, že je pořád v dobré kondici. Po vstupním bloku, kdy zahrál písně jako „Dokud se zpívá“ a na heligonku „Ostravo“, kdy pěkně jako pyšný rodák pozdravil pražské spoluobčany, pozval na pódium svého polského hosta Roberta Kuśmierského, který hrál převážně na akordeon a dodával tak Nohavicovým písním nový rozměr.

Ovšem nejdříve dal autor řady hitů ochutnat pár nových skladeb z připravovaného alba, například „Jiné to nebude“, či hezkou o minulosti, ale také zahrál pár svých ‚Virtuálek‘. Vtipnou „Dežo“ o našich snědších spoluobčanech či opět aktuální, ač trochu jinak, „Tanec mezi vejci“. Ovšem zazněla i krásná „Českopolská“ ve dvojjazyčném Nohavicově podání. Pak už se mohli opět zapojit se zpěvem i lidé v sále, protože skladby jako „Zítra ráno v pět“ či „Muzeum“ znal snad každý. Svůj sólo prostor pak dostal také Kuśmierski, který kromě akordeonu zahrál hezky i na klavír.

Jarek NohavicaTaké druhá polovina koncertu pokračovala v podobném duchu. Některé skladby zahrál Nohavica sám, na další opět přišel jeho host. A atmosféra byla nádherná, což dotvářela také různá světla dle jednotlivých písní. Tleskalo se u „Hlídače krav“, pokyvovalo hlavami u „Já si to pamatuju“, před níž měl Nohavica proslov o tom, že odposlouchávání a vytahování špíny na sebe navzájem je cesta do pekel. A pělo se třeba i u jednoho z posledních hitů ostravského barda „Mám jizvu na rtu“.

Když chtěl Nohavica skončit, připravilo mu publikum srdečné ovace ve stoje. A Eliška Balzerová mu za Fidlovačku předala krásnou kytici. Známý písničkář tak ještě přidával. Nejdříve bez mikrofonu hezkou lidovou, při níž hrál na housle a Kuśmierski na heligonku, pak zněla sálem „Kometa“ a na závěr opět jedna ze slezského kraje, tentokrát nová, nazvaná „U nás na severu“.

Nohavica je stále výtečný a pražští fanoušci mu celý týden dávali najevo, že na něj nezapomínají, a když přijede do hlavního města, po vstupenkách se rychle zapráší, ač nejsou z nejlevnějších. Ti, kteří měli to štěstí a sehnali lístky, ho ještě uvidí v pondělí a v úterý v Divadle Hybernia a ve středu v klubu SaSaZu. Ve čtvrtek pak zakončí svůj pražský pobyt koncertem pro zvané na půdě VŠE. Za měsíc vezme Nohavica útokem Slovensko, začne v Púchově a pak ho čeká pět vystoupení v Bratislavě. Takže pokud jste nestihli Prahu, nebo jste spíše z východu naší země, pak zkuste vyrazit přes hranice.



 



Text: Pavel Urban
Foto: www.nohavica.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.