Čtvrtek, 08 Listopad 2012 14:00

Výstava 2012Oděvy Jindry Jansové, šperky Kateřiny Vorlové i ekologický automobil pro Škodu auto je ještě pár posledních dní k vidění v centru současného umění Dox. Výstava 2012 je projekt Vysoké školy uměleckoprůmyslové, který navazuje na loňskou prezentaci prací neúspěšnějších studentů.


Hlavním cílem Výstavy 2012, která probíhá od 17. října, je přiblížit návštěvníkům, jak široké pole působnosti VŠUP poskytuje. Letos designérka Tereza Bruthansová a vedoucí Ateliéru porcelánu a keramiky Maxim Velčovský vybírali výtvory z 57 absolventských a stovek bakalářských a klauzurních prací.

Výstava 2012Přes 30 rozmanitých projektů v jedné hale ukazuje činnost jednotlivců i týmů z jednotlivých školních Ateliérů, mezi nimiž je například e-car vytvořený pro Škoda Auto skupinou studentů VŠUP. Tento výtvor byl společně s modely Jindry Jansové uveden v rámci Designbloku na počátku října.

Předvést svou bohatou fantazii - takhle zřejmě přemýšleli autoři vystavovaných děl a zhmotnili své nápady. Vznikla tak například nástěnná instalace cepínů Karla Matějky z duralu a oceli, pekáč s olejem a lampou nebo akrylové plátno Krajina.

Další studentka VŠUP Anna Ročňová použila ve své instalaci stolní lampičku a obyčejný pekáč s olejem. I přes bizarní kombinaci, která z dálky vyvolává mnoho otázek, stojí za to si objekt prohlédnout zblízka. Ve chvíli, kdy návštěvník stojí nad pekáčem, uvidí v odrazu měsíc a noční oblohu.

Výstava 2012Velký prostor věnovali kurátoři módě. Kateřina Plamitzerová vytvořila kolekci Tradice, která je plná bohatě řasenými šaty inspirovanými folklórem. Jindra Jansová ve své černobílé řadě Basic zase dává důraz na funkční prvky dámského oblečení. Své futuristické vize promítla do obuvi Marie Petráková. Mladá designérka se inspirovala klasickou oxfordskou polobotkou, ke které připevnila masivní dřevěnou platformu a dozdobila ji. Proniknout do šperkařského odvětví se snažily Kateřina Vorlová a Janja Prokic se svými náhrdelníky z bavlny a přívěsky z křídy nebo gumy a kovovými Květy ze stříbra a mosazi.

Různorodé instalace pojí v několika případech motiv stavebnice nebo puzzle. Jedním z nich je nástěnný Navigační systém letiště a piktogramy Matěje Činčery a Tomáše Procházky. Výtvor se skládá z fotografií a grafik uvozených nadpisy Odlet, tok, interakce, přílet a dalšími.

Celá výstava je vhledem do tvorby a myšlení talentovaných mladých studentů za akademický rok 2011/2012. Pokud vás Výstava 2012 zaujala a chtěli byste se na ni podívat, máte poslední šanci. V holešovickém Doxu je k vidění do 9. listopadu.

 






Text: Sylvie Zapletalová
Foto: DOX





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.