Sobota, 09 Červen 2012 09:00

Letní shakespearovské slavnosti 2012Tradiční festival Letní shakespearovské slavnosti (LSS) se i letos rozloží od 26. června do 7. září do několika měst v České i Slovenské republice. Na programu je deset her slavného spisovatele a diváci se mohou těšit celkově na 157 představení. Poprvé v historii LSS se dostal do dramaturgického plánu Richard III., kterého režíruje Martin Huba. V hlavní roli zájemci uvidí Jiřího Langmajera.


Nejen na tradičním místě Nejvyššího purkrabství Pražského hradu, ale také v Lichtenštejnském paláci budou k vidění hry Williama Shakespeara v hlavním městě. Také Brno má své osvědčené místo, a sice Velkém nádvoří hradu Špilberk. Diváci v Ostravě se mohou těšit na arénu Slezskoostravského hradu. Poprvé se LSS dostávají také do Plzně, kde se otevře scéna přímo v areálu Plzeňského Prazdroje. Fanoušci Shakespeara na Slovensku se mohou jít podívat na Bratislavský hrad, nebo na Zvolenský zámek.

Letní shakespearovské slavnosti 2012Také letos se v celkovém repertoáru střídají komedie, tragédie i dramata. Úplnou novinkou v rámci LSS je historický Richard III. v nastudování slovenského divadelníka Martina Huby. „Těžko se mi vyrovnávalo s faktem, že je Richard považován jen za toho zlého. Já jsem proto chtěl najít ten zrod zla, protože narodit se zlý člověk nemůže. Chtěl jsem objevit, jak se to tedy mohlo stát. A mám pocit, že to bylo jak dobou, ve které žil, kdy byly vraždy na cestě k trůnu běžné, a také lidmi, kterými byl obklopen. Oni byli většinou také zlí. Richard jim chtěl ukázat své kvality a zabíjení bylo určitou visačkou, jak získat vytoužené postavení. Byl bych proto rád, kdyby se nám podařilo Richarda trochu zlidštit,“ uvedl Huba.

Hlavní roli v inscenaci ztvární Jiří Langmajer, který už na LSS hrál v jiných hrách a spolupracoval i s Hubou, kterého si velmi váží. Známý český herec také popsal, jak došlo ke spojení obou mužů pro Richarda III. „Shodou okolností jsem byl osloven Slovenským národním divadlem, abych hostoval v Rackovi. Při té příležitosti jsem se učil také text k Richardovi a Martin mi věnoval veškerý svůj volný čas, aby mi vysvětlil, jak nad tím textem přemýšlí a co by po mně eventuelně chtěl. Kdyby toho nebylo, tak bych to určitě nezvládl,“ prohlásil Langmajer.

Vedle něj se v roli Lady Anny objeví Klára Issová. Ta vysvětlovala přerod své postavy, kdy podlehne Richardovi, přestože jí zabil muže i matku. „Je tam určitý rozpor. Člověk se asi někdy přestává řídit zdravým rozumem a citem a podlehne líbivým řečem člověka, který se snaží urvat moc. Je tam určitě i aspekt erotické vášně,“ uvedla Issová, která už s Langmajerem hraje v divadle zhruba deset let. „Klára si se mnou určitě už užila své, protože ty vztahy našich postav byly vždycky trochu zvláštní,“ dodal k tématu sám Langmajer.

Letní shakespearovské slavnosti 2012V dalších rolích se představí Karel Dobrý coby lord Buckingham, královského bratra Edwarda si zahraje Marek Ronec, Clarence Kamil Halbich, Vévodkyni z Yorku Radka Fidlerová, královnu Markétu ztvární Eva Salzmannová, královnu Alžbětu pak Simona Postlerová a jako Cetesby se představí Marek Taclík. V díle si zahrají ale také David Suchařípa, Vilém Udatný či bratr Jiřího Langmajera Lukáš.

Vstupenky na všechny letošní inscenace v rámci Letních shakespearovských slavností jsou v předprodeji v síti Ticketportal a pohybují se v různých cenových kategoriích v závislosti na hru či místo. Na Pražský hrad koupíte lístek v rozmezí od 250 do 890 korun. VIP vstupenka vyjde na 990 Kč. Mezi dalšími hrami, které budou letos k vidění, jsou například Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy, Marná lásky snaha nebo ještě jeden Richard III. ale ve slovenském nastudování.

 



Text: Pavel Urban
Foto: Letní shakespearovské slavnosti (Viktor Kronbauer)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.