Pondělí, 28 Říjen 2013 09:00

kulturní servis pulsNárodní muzeum ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny AV ČR a muzei v Plzni, Hradci Králové, Olomouci a Opavě vyhlašuje veřejnou sbírkovou akci v rámci projektu Europeana 1989, věnovanou období kolem revolučního roku 1989. Jejím cílem je vytvořit unikátní soubor, který uchová obraz každodenního života v přelomovém období našich dějin, kdy se bořily zdi, přestřihávaly dráty a Evropa se znovu sjednocovala.


Obohatit virtuální sbírku o digitalizované předměty - transparenty, legitimace, fotografie, hračky, obaly od dobových potravin nebo domácí spotřebiče - může opravdu každý. Přispět do sbírky je možné prostřednictvím právě spuštěné webové aplikace na portálu www.esbirky.cz nebo v průběhu listopadových sběrových dnů přímo v jednotlivých muzeích. Akce je součástí celoevropského projektu dokumentace událostí roku 1989 pod záštitou evropské platformy pro digitalizované kulturní dědictví EUROPEANA. Takto získaná data a informace se příští rok stanou součástí výstavy k 25. výročí Sametové revoluce.

Podělte se o své hmotné i nehmotné vzpomínky z dob pádu železné opony!
V souvislosti s blížícím se 25. výročím Sametové revoluce připravilo Národní muzeum ve spolupráci s dalšími institucemi unikátní projekt, jehož cílem je prostřednictvím vzpomínek, fotografií a předmětů zmapovat společenský, politický i soukromý život a sestavit tak obraz doby turbulentních let 1986 až 1992. Zapojená muzea vyzývají veřejnost ke spolupráci při vytváření unikátní sbírky digitalizovaných informací a předmětů, která se v budoucnu stane součástí výstav, expozic a výukových programů. Všechna data, získaná v průběhu akce, budou přístupná online na portálech www.esbirky.cz a www.europeana1989.eu/cz/.

Samizdaty, ale i fotografie z dovolené v Jugoslávii pomohou zachovat obraz života kolem roku 1989
Nejen pamětníci doby nedávno minulé mohou přispět širokým množstvím digitalizovaných artefaktů -  písemnostmi i předměty. Předměty spojené s exilem nebo rozdělením ČSFR, dobový tisk a reklamní letáky, pohledy, jízdenky na MHD nebo lístky na koncerty – vše, co přispěje k uchování obrazu života v období kolem roku 1989 v celé jeho šíři, uvítají muzea ve své virtuální sbírce.

Jak a kdy nám mohou pamětníci předat své vzpomínky?
Zapojit do sbírkové akce se může doslova každý – jednotlivec, rodina či třída se svým školním projektem. Možností je několik. Tou první je zaslání fotografie předmětu, zapsané vzpomínky nebo naskenovaného dokumentu ve formátu jpg prostřednictvím aplikace www.esbirky.cz od konce října do prosince 2013. Při nahrávání dat je potřebné vyplnit několik políček se základními kontaktními údaji a souhlas se zveřejněním fotografie či dokumentu na internetu na stránkách muzea a portálu www.esbirky.cz. Druhou možností, jak se mohou zájemci zapojit, je zúčastnit se sbírkového dne dle harmonogramu a přinést do muzea předmět k digitalizaci nebo zajímavý příběh k zaznamenání. Přinesené předměty mohou jejich majitelé v muzeu zanechat a rozšířit tak jeho hmotné sbírky. Získané virtuální i skutečné předměty obohatí příští rok výstavu k 25. výročí Sametové revoluce. Podobné sbírkové dny proběhly již v Polsku, pobaltských státech, Rumunsku a jsou připravovány v Německu a Maďarsku.

 

kulturní servis puls


Harmonogram sbírkových akcí
Sbírkové akce, připomínající mimořádné i každodenní aspekty života kolem roku 1989, budou probíhat v listopadu 2013. Jejich termíny jsou následující:

  • Plzeň, 2. 11. 2013, 10:00 - 18:00 - Západočeské muzeum v Plzni
  • Hradec Králové, 9. 11. 2013, 10:00 - 18:00 - Muzeum východních Čech v Hradci Králové
  • Praha, 17. 11. 2013, 10:00 - 18:00 - Nová budova Národního muzea
  • Olomouc, 23. 11. 2013, 10:00 - 18:00 - Vlastivědné muzeum v Olomouci
  • Opava, 30. 11. 2013, 10:00 - 18:00 - Slezské zemské muzeum

 


Text: Nadi
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.