Pátek, 29 Červen 2012 13:30

Kavárna PotměOjedinělá Kavárna POTMĚ dostane novou podobu. Vznikne z ní historicky první zatemněný autobus, ve kterém vám nevidomí připraví černočernou kávu. Chcete vidět křest? Bude se konat 10. července v 11:30 na Ovocném trhu v Praze a zúčastní se ho řada významných osobností.


Nadační fond Českého rozhlasu jako autor projektu přizval zvučná jména z naší společnosti. Chybět samozřejmě nemůže patronka Světlušky Aneta Langerová, dále Hana Maciuchová, Tomáš Klus, Klára Issová, Pavel Nový, Ondřej Brzobohatý, Anna Polívková a Lucie Výborná. „Na palubě autobusu uvidíte svět novýma očima. Stačí se nechat vést a důvěřovat těm, kteří jsou s tmou dokonale sžití. Sehraný tým nevidomých kavárníků vás usadí do jednoho z šesti kupé a dříve, než vám donesou černou kávu, můžete objevovat organické, ladné tvary prostoru, ve kterém se nacházíte. Každé kupé je očalouněno materiálem s jinou strukturou, aby podněcovala vaši fantazii. Orientace v černočerném prostoru je možná jen po hmatu. Brzy však objevíte, že svět pod rouškou tmy může být nečekaně laskavý, plný vjemů, pocitů, inspirace," uvedla Martina Kaderková, ředitelka NF ČRo. A herečka Hana Maciuchová se připojuje se svojí reakcí. „S důvěrou se obrátím na obsluhující osazenstvo Kavárny POTMĚ s tím, že se na mne mohou oni spolehnout, až z kavárny vyjdou."

Kavárna PotměNávrh a projekt interiéru vestavby do autobusu zcela zdarma zpracovalo renomované architektonické studio pha. Samotnou realizaci pak provedla firma Bomita s.r.o. v čele s panem Bohumilem Kročilem. „Byli jsme již před 3/4 rokem vyzváni, zda bychom neměli zájem architektonicky zpracovat interiér autobusu a vestavět do něho zcela nový provoz - kavárnu, navíc známou Kavárnu POTMĚ. Úkol se nám zdál natolik zajímavý a my máme výzvy tohoto typu rádi, že jsme nakonec kývli. Snažili jsme se o vytvoření zcela neotřelého a tudíž pro diváka i překvapujícího nového světa, který má jednu zásadní ambici, schopnost orientovat se v prostoru zahaleném zcela do tmy pouze podle hmatu," říká Marek Deyl, společník studia pha a dodává: Interiér autobusu byl přes svou složitost proměněn k nepoznání. Tam, kde host tuší známý interiér autobusu MHD, překvapí ho křivolaký povrch stěn, se kterými je neustále v kontaktu."


Chcete si autobus chytit? Zde jsou zastávky:

 

  • 10. 7. PRAHA, Ovocný trh
  • 13. - 15. 7. OSTRAVA, OC Nová Karolina
  • 27. - 29. 7. UHERSKÉ HRADIŠTĚ, Letní filmová škola
  • 25. - 26. 8. PRAHA, Zoo
  • 9. - 12. 9.  BRNO, Malinovského náměstí
  • 14. - 16. 9. JIČÍN, Festival Jičín - město pohádky
  • 25. 9. ŘÍČANY, Masarykovo náměstí
  • 29. - 30. 9. HRADEC KRÁLOVÉ
  • 6. - 7. 10. PÍSEK, Film Festival


Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.



Text: Aneta Šimonková
Foto: Kavárna Potmě





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.