Čtvrtek, 16 Únor 2012 09:00

Anděl 2011Písničkář Tomáš Klus se svým albem RACEK získal nejvíce nominací na Ceny Anděl za rok 2011. Celkově může bodovat ve čtyřech kategoriích, navíc i v jedné žánrové. Slavnostní vyhlášení 21. ročníku se letos bude konat ve čtvrtek 8. března od 21 hodin v pražské Incheba Areně v přímém televizním přenosu ČT1. Celý večer bude v rockovém duchu a moderátorkou se tentokrát stane Marta Jandová.


Po loňském jubilejním 20. ročníku nechystají organizátoři Cen Anděl v koncepci nic nového. Počet vyhlašovaných kategorií i systém hlasování zůstal stejný. První kolo už proběhlo na internetových stránkách www.cenyandel.cz a zapojilo se do něj na devadesát akademiků. V sedmi hlavních kategoriích je v nominacích po třech interpretech, stejně jako v osmi kategoriích žánrových. Ve druhém kole hlasují akademici tradičně přímo na místě během slavnostního večera.

Anděl 2011Tentokrát budou v hledišti Incheba Areny pouze ti, kterých se samotné vyhlášení týká, hosté z hudební branže a samozřejmě akademici. Oproti loňsku tak nebude v sále veřejnost, tudíž se ani nebudou prodávat vstupenky. Také samotná scéna a tribuny budou uspořádány trochu jinak. Producent pořádající společnosti Lewron music center Lešek Wronka na středeční tiskové konferenci potvrdil, že i koncepce večera zůstane stejná. „Nominovaní interpreti opět dostanou šanci zahrát živě a věříme, že toho většina využije. Celý večer bude v rockovém duchu, a tak jsme pozvali také další známé osobnosti naší scény. Vystoupí tedy například skupiny Kabát a Olympic, který slaví padesát let existence,“ řekl Wronka.

Loni uváděl slavnostní večer Tomáš Klus s Ewou Farnou, ale mladý písničkář je tentokrát v celé řadě nominací, konkrétně na Zpěváka a Album roku, ale i Skladbu a Videoklip roku, a tak pořadatelé hledali jiného moderátora, nakonec se dohodli se zpěvačkou Martou Jandovou. Ta se případné kritiky svého výkonu neobává. „Tak to bylo, je a bude. Myslím, že všichni, co do toho jdeme, to děláme, jak nejlépe umíme. Určitě se budu podílet také na scénáři, protože já mám v hlavě tolik nesmyslů, že kdyby mi někdo dával do pusy jen moudra, tak by se to ke mně nehodilo,“ uvedla Jandová.

Anděl 2011Kromě Kluse si více nominací vysloužila i řada dalších interpretů. Tři posbírala skupina Tata Bojs s albem „Ležatá osmička“, po dvou pak Lenka Dusilová s deskou „Baromantika“ či Tonya Graves s počinem „I’m The Only Me“, jejíž nominace na objev roku je ve dvaačtyřiceti letech překvapivá. Václav Neckář s Umakartem bodují s písní „Půlnoční“ v kategoriích Skladba a Videoklip roku. Dvě nominace má také skupina Mandrage a Dan Bárta s kapelou J.A.R., konkrétně jako Skupina roku a on sám jako Zpěvák roku. V průběhu večera bude vyhlášena i Deska roku za nejprodávanější album. Tím se stal opět „Racek“ Tomáše Kluse, ale bude také uvedena další osobnost do Síně slávy.

Žánrové ceny budou vyhlášeny už 2. března od 18 hodin v Paláci Akropolis a záznam odvysílá Česká televize v rámci pořadu Music blok. Také zde v kategorii Folk a country boduje Tomáš Klus. Po dvou nominacích pak získali Bonus a Floex.


Nominace na Ceny Anděl 2011:

 

  • SKUPINA ROKU: J.A.R. - Dlouhohrající děcka, Mandrage - Moje krevní skupina, Tata Bojs - Ležatá osmička
  • ZPĚVÁK ROKU: Dan Bárta/J.A.R. - Dlouhohrající děcka, David Deyl - Zásah, Tomáš Klus - Racek
  • ZPĚVAČKA ROKU: Anna K. - Relativní čas, Lenka Dusilová - Baromantika, Tonya Graves - I’m The Only Me
  • OBJEV ROKU: Gabriela Gunčíková - Dvojí tvář, Goodfellas - Robbery Blues, Tonya Graves - I’m The Only Me
  • ALBUM ROKU: Lenka Dusilová - Baromantika, Tata Bojs - Ležatá osmička, Tomáš Klus - Racek
  • SKLADBA ROKU: Mandrage - Šrouby a matice, Tomáš Klus - Nina, Václav Neckář a Umakart - Půlnoční
  • VIDEOKLIP ROKU: Tata Bojs - Opakování, Tomáš Klus - Sibyla, Václav Neckář a Umakart - Půlnoční



Text: Pavel Urban
Foto: Archiv





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.