Čtvrtek, 19 Červenec 2012 20:00

Abraham Lincoln: Lovec upírůKaždý, kdo se někdy zajímal o historii Ameriky, zná Abrahama Lincolna jako jednoho z prezidentů Spojených států amerických. Představivost filmových tvůrců nemá hranic, tentokrát je napadlo však vskutku nevídané spojení – Lincoln byl nejen schopným politikem, ale i tajemným bojovníkem. Jeho druhou profesí, o které neměl doposud nikdo nejmenší zdání, bylo lovit po nocích upíry.


Abraham Lincoln bývá často zmiňován jako vůbec nejpopulárnější americký prezident. Doposud ho však filmy nastiňovaly, byť temně, tak spíše z historického pohledu. Když se Tim Burton dozvěděl o připravované knize Setha Grahame-Smithe, která nesla titul „Abraham Lincoln: Lovec upírů“, byl tématem nadšený. Aby ne, z jeho rukou coby režiséra vznikl už nejeden podivuhodný snímek s hororovým nádechem, jako například „Ospalá díra“, „Mrtvá nevěsta Tima Burtona“, „Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street“ nebo „Alenka v říši divů“. Tentokrát se však Burton ujal producentského postu a režisérské křeslo přenechal plně v rukou Timura Bekmambetova. Dle výsledku můžeme soudit, že jsou oba naladěni na stejné vlně.

Abraham Lincoln: Lovec upírůLincoln a upíři, jak takové spojení vypadá? Rodiče Lincolna jsou chudí, sami mnoho nemají a ještě splácí dluhy. Největší krize však pro rodinu nastává ve chvíli, kdy Abrahamova matka za záhadných okolností umírá. Malý chlapec však s naprostou jistotou ví, že ji zabil upír, dokonce zná i tvář jejího vraha. Dokud je otec naživu, řídí se dospívající mladík slibem, který mu dal, že nebude po matčině vrahovi pátrat. Jakmile umírá i druhý z rodičů, Lincolnovi už nic nebrání ve vykonání pomsty. Brzy však zjistí, že ulovit upíra není tak jednoduché, jak si představoval.

Setkává se s tajemným Henrym, který ví o těchto démonických stvořeních úplně všechno, a tak se snaží Lincolna naučit všemu, co zná a ví, aby ho dokonale připravil na boj. Jak se ale později ukáže, i on má svá tajemství, o nichž by se neměl nikdo dozvědět. Zatímco přes den pracuje Abraham v obchodě, po nocích loví krvežíznivé upíry a čeká na den, kdy se bude moci střetnout se svým úhlavním nepřítelem. Jeho život se zásadně změní ve chvíli, kdy se začne zajímat o politiku.

Postavu Abrahama Lincolna ztvárnil Benjamin Walker, který má s americkým prezidentem jistou podobu, což mu dodává na větší autentičnosti. Příběh má dobrý spád, pořád se něco děje, napětí a očekávání vzrůstá a diváci se mnohdy nestačí divit, čeho jsou svědky. Abraham Lincoln: Lovec upírů není pokusem o žádnou parodii, naopak. Vše je předkládáno seriózně a s nadšením představit veřejnosti amerického hrdinu se vším všudy. Pokud s tímto snímkem přijdou do styku historici, buď je raní mrtvice, nebo ho přijmou s vděčností, že alespoň něco si budou děti a mládež o Lincolnovi pamatovat. Je to skvělá ukázka toho, jak mohou být filmoví tvůrci svobodní a ztvárnit svou vizi. Co na tom, že je něco z toho nereálné, hlavní je, aby se divák dobře bavil. Pokud na tuto hru přistoupíte a nejsou vám upíří témata cizí, budete se na film dívat se zájmem.

 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.