Pátek, 17 Červenec 2015 12:16

romeo a julieDruhá polovina července bude na Letních shakespearovských slavnostech ve znamení komedií. Letošní premiéru Romeo a Julie vystřídá Sen noci svatojánské (od 20. do 27. července) s Davidem Prachařem a Vandou Hybnerovou, z Bratislavy dorazí na tři večery Večer trojkráľový alebo Čo len chcete a ke svému letošnímu prvnímu uvedení se chystá úspěšná inscenace Jiřího Menzela Mnoho povyku pro nic.


Poprvé a pouze na tři večery (od 29. do 31. července) přijíždí z Bratislavy do Prahy diváky výborně přijatá komedie Večer trojkráľový alebo Čo len chcete, o kterou pořádající agentura usilovala již dvě sezóny, ale z organizačních důvodů se to podařilo až letos. „Večer tříkrálový je jednou z nejúžasnějších her Williama Shakespeara. Každá postava je osamocená a hledá své štěstí. V tomto textu se asi nejvíc rýsuje rovnováha mezi komedií a tragédií,“ říká o této hře její režisérka Enikő Eszényi, která inscenovala tento Shakespearův text jako dynamickou a energickou komedii, kde dominantní roli plní hudba. Proto není divu, že většina účinkujících obdivuhodně zvládá hru na hudební nástroje. V hlavních rolích se představí přední slovenští herci, mimo jiné Judita Bárdos jako Viola (známá českým divákům svou hlavní rolí ve filmu Fairplay), Danica Jurčová v roli Márie, Roman Poláčik (Sebastian) či Daniel Žulčák v roli Orsina. Herecké mistrovství slovenských kolegů skvěle doplňují čeští herci Jan Konečný jako Šašek Fese a letos poprvé se v roli Malvolia objevuje Ladislav Špiner, držitel Ceny Thálie za rok 2010. Hra je ve slovenštině a češtině.

romeo a julie

Na Letní scénu Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí zavítá od 29. července divácký hit loňské sezóny Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela. Kouzelná sváteční komedie o lásce, intrikách a lžích přináší příběh plný překvapení, milostných zvratů, důvtipných pletich i zákeřných pomluv. Diváci se tak opět mohou těšit na dva pošetilé strážníky Šťovíčka a Puškvorce v podání Leoše Nohy a Petra Čtvrtníčka, který o ztvárnění právě jejich postav říká: „Každý herec, a v mém a Leoškově případě i výtvarník, resp. elektrikář, vám potvrdí, že pitomec se hraje dobře. Rozhodně nám to divák bude věřit více, než kdybychom se pouštěli do nějakých protiúkolů v podobě charakterních rolí.“ V dalších postavách se představí Petra Horváthová, Václav Jílek, Lenka Zahradnická, Radúz Mácha, Jan Révai, Pavel Nový a jiní. Mnoho povyku pro nic se bude hrát v Praze od 29. července do 20. srpna.

Letní shakespearovské slavnosti, jejichž generálním partnerem je již šestnáctým rokem skupina PPF, se konají v Praze do 5. září. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal. Představení začínají obvykle ve 20:30. 

Více informací o letošním programu, repertoáru, cenách vstupenek a možných slevách naleznete na www.shakespeare.cz nebo na www.ticketportal.cz.

Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce (Pavel Mára)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.