Čtvrtek, 04 Srpen 2016 08:03

kulturní servis pulsChcete si zpestřit volný čas příjemnou a pokud možno netradiční výstavou? Navštivte galerii Cesty ke světlu Zdeňka Hajného na Praze 4, ta aktuálně nabízí velice krásnou expozici tradičních maleb vadžrajánového-tibetského budhismu. Výstava potrvá do 28. srpna.



Obrazy jsou ze sbírky pana Ratna Kazi Shakya. Newárského sběratele a obchodníka s tradičním malířským uměním. Pan Ratna Kazi se věnuje své vášni již od roku 1978.

Vadžrajánový budhismus vzkvétal v oblastech starověké Indie, jako například Oddijána (dnešní Pakistán a Afghánistán). Z Indie se rozšířil do Nepálu a to především mezi Newárským etnikem. Později okolo 8. století se rozšířil do Tibetu. Z Tibetu se dostal do Mongolska a dál.

Tato podoba budhismu využívá pro vyjádření složitého vztahu mikro a makro kosmu obrovské množství božstev a jiných rozličných bytostí. Tato božstva jsou běžně znázorňována na malbách a v podobě soch.

Zmiňovaná umělecká díla sdělují vyšší pravdy a tajemství skrze své tvary, barvy a symboly. A zároveň jsou pomůckami pro představivost a oporu soustředění využívanou v tvůrčích meditacích a duchovních obřadech.

Výstavu otevřeli Satcheen Shakya (syn Ratna Kazi Shakji) a Martin Melounovský (Martin Matsjendranáth Melounovský žák významných lámů tibetskeho budhismu a bonu - bývalý mnich v přední tibetské exilové klášterní univerzitě Triten Norbutse (Kathmandu, Nepal). Více informací o expozici najdete na www.zdenekhajny.cz


kulturní servis puls


Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.