Čtvrtek, 10 Říjen 2013 10:00

kulturní servis pulsV úterý 8. října 2013 otevřeli žáci základních škol z Prahy 10 výstavu nazvanou Příběhy našich sousedů. Se svými učiteli a pod vedením profesionálních dokumentaristů z Post Bellum natočili vzpomínky čtrnácti válečných veteránů, politických vězňů a disidentů. Příběhy a fotografické portréty můžete vidět v galerii Deset na Čechově náměstí v Praze 10 do 25. října 2013.


Příběhy našich sousedů je projekt neziskové organizace Post Bellum, na kterém se podílí více než stovka dětí se svými učiteli převážně z Prahy. V roce 2014 se do něj zapojí i školy z Brna, Liberce, Plzně a z dalších měst. „Je to vlastně úplně jednoduché a kdysi to bylo zcela běžné, že se děti setkávaly se svými prarodiči, kteří jim vyprávěli, co zažili. Dnes, když se zeptáte ve třídě, jestli si někdy povídaly se starým člověkem, více než polovina dětí ruku nezvedne. Příběhy našich sousedů je naučí, jak vzpomínky dokumentovat, jak je zpracovat na internetový portál Paměť národa, jak z příběhů vydat knihu, udělat rozhlasovou nebo třeba televizní reportáž, anebo jako v tomto případě výstavu,“ vysvětluje Magdalena Benešová z Post Bellum, koordinátorka projektu.

„A to byl bombardovací letoun?“ ptá se osmák Lukáš Harsa pamětníka. „Noční stíhač. Ale mohl být použit i jako bombardovací,“ vysvětluje pan Šneberg. „Protože ono bylo víc verzí, že jo,“ doplňuje ho Lukáš, který dává najevo, že ví, o čem je řeč.

Pětaosmdesátiletý Emil Šneberg, dnes Vršovičák, prožil dětství na letišti v Ruzyni. V Lukášovi objevil prý stejného nadšence do letadel, jako je sám. Nejen Lukáš, ale i jeho dva spolužáci ze ZŠ Břečťanová zaujatě poslouchali vyprávění Šneberga o 2. světové válce, kterou prožil v jejich letech: „Bylo mi třináct. Ve čtyřiačtyřicátém zasáhli jeden z těchto letounů. K letišti už nedoletěl. Viděl jsem, jak se sklopil, vybouchl a hořel. Když jsme se tam dostali, tak už bylo všechno spálené, motor byl zapíchnutý v zemi. Našel jsem tam jenom spálené lidské stehno, to byl hrozný zápach. Pak jsem musel pryč, v tu ránu tam byli Němci,“ popisuje Emil Šneberg.

kulturní servis puls


Lukáš, Martin a Mirek spolu se svou učitelkou tvoří jeden ze čtrnácti týmů, který se účastnil třetího ročníku projektu Příběhy našich sousedů. Žáci, potom, co nahráli vyprávění, se vydali do archivů a pátrali po fotografiích, úředních záznamech, přečetli k tématu knížky a prozkoumali odkazy na internetu. Napsali scénář k rozhlasovému dokumentu a s redaktory Českého rozhlasu příspěvek natočili v rozhlasovém studiu. Jejich reportáž odvysílá rozhlas v rámci dokumentárního cyklu Příběhy 20. století. Jejich dokumentační práci najdete také na projektovém webu www.myjsmetonevzdali.cz. Výsledky svého snažení budou žáci prezentovat před odbornou porotou a nejlepší tým bude odměněn chytrými telefony, které věnoval Vodafone.

Sesbírané příběhy z Prahy 10 popisují například koncentrační tábory, které prožili známý herec Jan Skopeček a Eva Roubíčková. Pamětníci Málková a Štícha vzpomínali na boje na západní frontě, jiní se svěřili o svých prožitcích z Pražského povstání. O věznění v padesátých letech vyprávěl Vojtěch Janoušek, o disentu poslední mluvčí Charty 77 Věra Roubalová. Jejich vzpomínky najdete nejen na výstavě na Čechově náměstí, ale i na portálech Paměť národa a My jsme to nevzdali. Žáci se také zúčastní celonárodní soutěže pro veřejnost od 13 let Příběhy 20. století www.pribehy20stoleti.cz, kde mohou za natočení vzpomínek vyhrát až 50 tisíc korun, tablety a chytré telefony.


Text: Mabe
Foto: Oficiální foto pořadatele





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.