Pátek, 06 Září 2013 12:00

světluškaStalo se tradicí, že se každý rok na začátku září rozletí Světlušky do všech koutů České republiky, aby rozzářily ulice českých a moravských měst. Letos tomu nebude jinak. 9. – 11. září se uskuteční 11. ročník celonárodní charitativní sbírky V září Světlušky září, kterou pořádá Nadační fond Českého rozhlasu. Dobrovolníci budou nabízet tykadla, náramky a placky.


Stejnou tradicí se stává, že si kostým Světlušky každoročně oblékají známé osobnosti a to nejen patronka Aneta Langerová, ale mnoho dalších. Letos můžete s tykadly potkat Báru Hrzánovou, Radka Holuba, Lucii Výbornou, Martinu Kociánovou, Danu Batulkovou či kouzelníka Richarda Nedvěda.

„Už se těším, že si i letos nasadím tykadla a krovky a spolu s ostatními Světluškami vyrazím do ulic. Vždycky mě zahřeje u srdce, když potkám někoho s náramkem Světlušky nebo tykadly. Jsem ráda, že Světlušek je každým rokem víc a víc. Moc si vážíme všech, kteří nám pomáhají rozzářit svět nevidomých,“ říká Aneta Langerová.

světluškaOd 9. do 11. září bude ve více než 300 městech na 6 000 dobrovolníků v kostýmu broučka nabízet náramek se svítícím nápisem, tykadla nebo placku s nápisem "Svítíš?". Nově si můžete zakoupit sbírkové předměty také v mateřských školách, kde najdete navíc magnetky, a v knihovnách, kde můžete zakoupit záložku nebo pravítko s pohyblivým obrázkem Světlušky.

Lidé, kteří si některý z předmětů zakoupí, přispějí na pomoc nevidomým dětem i dospělým. A kam vybrané peníze jdou? Třeba na speciální pomůcky, které „mluví“ nebo mají hmatový displej, na vodící psy nebo na osobní asistenty, díky nimž můžou nevidící děti chodit do běžných škol a senioři nemusí žít v ústavu. Projekt také podporuje nadané studenty v rozvoji talentu, tvořivých schopností a studiu.

Ceny letošních sbírkových předmětů jsou: náramek 50 Kč, tykadla 70 Kč, placka 30 Kč, magnetka 30 Kč, záložka 60 Kč, pravítko s pohyblivým obrázkem Světlušky 40 Kč.

Výtěžek z prodeje předmětů je určen do sbírky Světluška na přímou pomoc nevidomým dětem a dospělým a o jeho rozdělení rozhoduje Rada dobrovolných odborníků.

Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky „deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.

 


Text: Makad
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.