Neděle, 30 Červen 2013 09:00

výstavaMimořádnou příležitost zhlédnout dílo českého malíře Františka Muziky bude mít široká veřejnost v době od 5. do 21. září 2013. Aukční dům Dorotheum představí v Galerii České spořitelny v paláci Rytířská v Praze unikátní sbírku dvanácti Muzikových obrazů, které budou poté vydraženy na zářijové aukci společnosti.


„Tato sbírka reprezentuje to nejdůležitější z umělcovy poválečné tvorby a v tomto rozsahu je české veřejnosti prezentována jako celek vlastně poprvé a nejspíše i naposledy. Jedna úžasná sbírka se pravděpodobně po prodeji rozplyne v několika dalších. I proto jsme se rozhodli prezentovat tuto mimořádnou kolekci na zcela samostatné výstavě a vydat k ní katalog. Podobný postup je obvyklý i v prestižních zahraničních aukčních domech. Široká veřejnost tak bude mít opravdu jedinečnou možnost seznámit se s vrcholy tvorby významné osobnosti českého i evropského imaginárního umění,“ říká Dr. Mária Gálová, MBA, ředitelka společnosti Dorotheum, která je iniciátorem této expozice.

Muzika prezentoval své dílo na mnoha vlastních i skupinových výstavách po celé Evropě už od 30. let minulého století. V 60. letech zájem o jeho tvorbu sílil a v Československu vrcholil velkou retrospektivou, která se konala v roce 1964 v Hradci Králové a v Liberci. Souborná výstava v Galleria del Naviglio v Miláně (1965) ukázala na vzrůstající zájem o jeho dílo i v zahraničí. Jeho velká samostatná výstava se uskutečnila v roce 1971 v galerii Lambert Monet v Ženevě, o rok později měl retrospektivní výstavu ve významné galerii Baukunst v Kolíně nad Rýnem.

výstavaNyní prezentovaný a nabízený ucelený soubor poválečné tvorby Františka Muziky vznikl velkorysým nákupem jediného sběratele právě na této malířově retrospektivní výstavě v Kolíně. Průřez tvorbou 50., 60. a začátku 70. let reprezentuje většina námětů, které ve své poválečné tvorbě výtvarně pojednával – Larvy, Citadela, Věž, Vichřice a další. Nejcennějším klenotem sbírky je Zátiší s hlavou v šedé z roku 1948. Obraz s bohatou historií byl vystaven na XXIV. benátském Bienále v roce 1948 i na mnoha dalších Muzikových samostatných výstavách. Naprosto ojedinělou sběratelskou i investiční příležitostí však budou také monumentální díla Tři larvy III v modré či Velký Elsinor XI, největší Muzikova díla, která se na trhu dosud objevila.

„František Muzika patří ke stěžejním autorům české meziválečné avantgardy a ani po druhé světové válce neztratilo jeho umění nic na svém významu a kvalitách. Unikátnost sbírky nespočívá jen v jejím rozsahu, ale především v jedinečném kvalitativním zastoupení - řada obrazů je skutečnými unikáty, jaké se na trhu dosud nikdy neobjevily“ připomíná PhDr. Michal Šimek, expert na výtvarné umění společnosti Dorotheum.

Výstava obrazů Františka Muziky v Galerii České pojišťovny - palác Rytířská, Rytířská 29, Praha 1 se uskuteční v termínu od 5. do 21. září 2013, otevřena bude vždy od 10 do 18 hodin.

 

Text: Mária Gálová, Dorotheum
Foto: František Muzika





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.