Sobota, 17 Březen 2018 10:00

Kulturní servis Puls - Bo konceptPohovku Ottawa navrženou světoznámým designérem egyptského původu Karimem Rashidem představuje showroom dánské značky nábytku a doplňků BoConcept. Modulární organická pohovka Ottawa doplňuje stejnojmennou jídelní kolekci složenou z jídelního stolu, židlí a příborníku oceněnou prestižní cenou Red Dot Design Award.


Sofa Ottawa, kterou lze doplnit stejnojmenným odkládacím stolkem a minimalistickou Rashidovou stojací lampou B-Spline, je dostupná ve speciální plstěné látce luxfelt a v sametu. Pohovku Ottawa, jež letos získala uznávané ocenění Good Design, zmíněnou lampu i odkládací stolek Ottawa lze v České republice exkluzivně zhlédnout v showroomu BoConcept ve Vodičkově ulici v Praze.

Světově proslulý designér Karim Rashid chtěl při navrhování pohovky Ottawa změnit způsob vnímání a užití pohovky v interiéru. „Vycházel jsem z faktu, že většinu nábytku lze přizpůsobit různým prostorovým možnostem a příležitostem – stolky lze například rozložit a usadit k nim více hostů, police lze posunout, ale pohovky zůstávají většinou statické a bez života,“ vysvětluje Karim Rashid.

Pohovka Ottawa tak zcela nabourává tradiční pojetí modulárních pohovek a představuje naprosto revoluční řešení sedacího prostoru. Její jednotlivé části je možné použít jako solitéry, nebo je naopak zkombinovat, spojit dohromady a vytvořit tak relaxační prostor, který si může při posezení užít více osob. Ve všech případech vznikne unikátní a tvarem neopakovatelná pohovka. Díky svému zaoblenému tvaru a nekonečné modularitě a různým velikostem modulů se tato pohovka hodí do všech typů prostor v domech či bytech, ale i do kancelářských open-spaceů či veřejných prostor. Možné je přitom vybírat z deseti typů dílů organických tvarů s různě umístěnými opěrkami či bez, mezi kterými je například i taburet se zabudovaným tácem a USB nabíječkou. Ten skvěle doplní větší kompozici například právě ve veřejných prostorách či kancelářích a poslouží zároveň jako vestavěný odkládací stolek a ušetří tak další místo. Trojúhelníkový modul bez opěrky zase může posloužit jako sedací díl či taburet nebo jím lze vyplnit prázdný roh v místnosti a získat tak další samostatné místo na sezení.

 

Kulturní servis Puls - Bo koncept



Karim Rashid přiznává, že pohovku Ottawa navrhl tak trochu i pro sebe. „Díky své práci hodně cestuji a mé schůzky probíhají většinou v hotelových lobby, kavárnách nebo showroomech klientů. Na vlastní kůži tak pociťuji nedostatek fantazie, který nábytku v těchto prostorách vévodí,“ říká Karim Rashid. Křesla v hotelových lobby jsou podle Karima Rashida například vždy umístěná daleko od sebe, navíc s naddimenzovanými konferenčními stolky, které naproti sobě sedícím hostům překážejí v komunikaci.

A právě způsob, jakým spolu lidé při sezení komunikují, byl pro designéra pohovky Ottawa velkou inspirací. „Není možné normálně a příjemně komunikovat s někým, kdo sedí skoro čtyři metry od vás, navíc u těžkého modernistického stolu. Chybí zde pocit intimity,“ říká Rashid, který si díky své introvertní designérské profesi potřebu soukromí uvědomuje.

Zároveň však s nekonečným dosahem wi-fi a trendem mobilních kanceláří vnímá čím dál větší potřebu lidí pracovat doslova kdekoli na veřejnosti, ale zároveň nerušeně ve svém vlastním světě. Moduly u pohovky Ottawa se proto dají zcela jednoduše překonfigurovat a přizpůsobit tak různým potřebám – ať je to právě komunikace, nebo naopak potřeba vytvořit si v rámci sedačky svůj soukromý pracovní koutek.

„Výsledkem tak mohou být jednotlivé soukromé zóny, které jsou však v rámci pohovky celkově propojené a současně nebrání ve vzájemné komunikaci všech, kdo na pohovce sedí,“ upřesňuje Karim Rashid. Pohovka Ottawa získala aktuálně jedno z nejstarších ocenění na poli designu nazvané Good Design Award udílené institucemi Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design a Evropským centrem pro architekturu, přičemž porota na ní ocenila právě její čisté estetické zpracování, provokativnost a koncept funkčnosti orientovaný na komunikaci a interakci ve spojení s vysokou mírou komfortu. „Dobrý design by nikdy neměl být oddělen od funkce. Měl by ji dokonale doplňovat,“ uzavírá Karim Rashid. Více o kolekci nábytku a doplňků Ottawa na www.boconcept.cz a na www.karimrashid.com



Text: Otiz
Foto: 4press





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.