Sobota, 20 Říjen 2012 11:50

Bigg BossSvého druhého vydání se ještě do konce letošního roku dočká přelomová kniha Hudba ohně o dějinách tzv. černošské hudby z pera Karla Veselého. Když se publikace vydavatelství Bigg Boss doplněná ilustracemi rappera a výtvarníka Vladimira 518 objevila před dvěma lety na pultech knihkupectví, vzbudila velký zájem čtenářů a náklad byl rychle vyprodán.


Kniha s podtitulem „Radikální černá hudba od jazzu přes hip hop a dále" sklidila i velmi pozitivní recenze odborníků. „Hudba ohně je poučeným a komplexním průvodcem po černé hudbě, jaký v češtině doposud nevyšel,“ napsal Petr Vizina v Lidových novinách a Antonín Kocábek v Týdnu připsal: „Číst Hudbu ohně znamená absolvovat dobrodružný výlet, vzdělávací kurz, gastronomickou prezentaci a sezení u psychologa v jednom.“ Hospodářské noviny v recenzi konstatovaly: „Kniha je v kontextu české hudební publicistiky výjimečným počinem.“

kulturní servis Hudba ohně dává českému čtenáři poprvé možnost získat ucelený přehled o dějinách tzv. černošské hudby a pochopit současné žánry jako hip-hop, house nebo dubstep v jejich historických i myšlenkových souvislostech. Od nedobrovolných pasažérů otrokářských lodí až po dunící reproduktory klubových soundsystémů vypráví hypertextový labyrint Hudby ohně osudy revolucionářů, pro něž se hudba stala mocnou zbraní. Kromě vzniku a vývoje dalších hudebních žánrů, jako jsou funk, disco či soul, nabízí i vhled do příbuzných segmentů afroamerické kultury - gangsta rap, stand-up komika či blaxploitation filmy. Díky chystanému, doplněnému vydání se již tentokrát tato užitečná publikace dostane ke všem zájemcům, kteří ji před dvěma lety nestihli zakoupit.

Karel Veselý je jedním z nejvýraznějších českých hudebních novinářů posledních let. Působí jako nezávislý publicista a spolupracovník ČRo Radio Wave, Aktuálně.cz, Respektu nebo Nového prostoru. V roce 2011 připravil společně s Vladimirem 518 úspěšnou publikaci KMENY o současných pražských subkulturách, která získala 2. místo v anketě Nejkrásnější kniha v kategorii Knihy o výtvarném umění, obrazové a fotografické publikace.

 


Zdroj: Vendula Kraslová
Foto: Bigg Boss





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.