Pondělí, 18 Únor 2013 16:40

Ceny AndělVítězové dvaadvacátého ročníku Andělů, tedy cen Akademie populární hudby, budou vyhlášeni v sobotu 16. března v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. Letos určila nominované a během večera vybere i držitele sošek nová Akademie. Nejvíce nominací má kapela Kryštof, konkrétně šest. Slavnostní večer bude moderovat Leoš Mareš. Žánrové ceny budou předány 8. 3. v Paláci Akropolis.


Novinky pro letošní ročník jsou způsobeny hlavně novou smlouvou mezi společností Lewron music center a IFPI, díky které se Lewron stal kromě organizátorem také vyhlašovatelem Cen Anděl. Na starosti tedy její zaměstnanci mají také jmenování členů Akademie a její hlasování. „Povolali jsme tedy k životu Výbor Cen Anděl, což jsou odborníci, kteří následně vybrali akademiky,“ řekl producent Lewron music center Lešek Wronka.

Podrobnosti upřesnil člen Výboru Cen Anděl Jan Kábrt: „Skládali jsme Akademii úplně od začátku, protože se nám částečně nelíbilo složení té předchozí. Oslovovali jsme lidi, kteří přicházejí s hudbou do kontaktu, kteří budou nezávislí při rozhodování. S většinou akademiků jsme o tom mluvili osobně, zda jsou ochotni do Akademie vstoupit. Z asi 180 oslovených lidí jich zhruba 110 souhlasilo,“ uvedl Kábrt.

ceny anděl


Kromě hudebních novinářů, dramaturgů a obchodníků byli osloveni také pořadatelé hudebních akcí. Ti všichni vybírali do 12. února v 1. kole hlasování trojice nominací pro sedm hlavních kategorií. Nominovali také osobnost, která bude uvedena do Síně slávy a v průběhu slavnostního večera bude navíc předána cena za Desku roku, tedy nejprodávanější album uplynulého roku. Druhé kolo hlasování proběhne živě přímo 16. března v přímém přenosu České televize z Průmyslového paláce.

Oproti minulým ročníkům, které se odehrávaly v Incheba Areně, jde i v tomto případě o změnu. Do nových prostorů se tak vejde i větší stage. Celou scénu i design letošních Cen Anděl navrhl Martin Hruška. Velká stage bude 32 metrů široká a 17 metrů vysoká. Materiál pro výstavbu bude celkově vážit 35 tun a přiveze ho 18 kamionů.

Žánrové ceny budou předány o týden dříve, konkrétně v pátek 8. března v Paláci Akropolis. Letos je kategorií devět, když přibyla Punk & Hard core. Do nich nominovali interprety jen vybraní akademici, kteří dlouhodobě dané žánry sledují. Ze známějších jmen nominovaných v žánrových cenách může uspět kapela Sto zvířat s deskou Hraju na klavír v bordelu, Karel Plíhal či Radůza v kategorii Folk & Country, kam se propracovala i kapela Zrní, která je navíc nominována i v Alternativní hudbě a navíc i v hlavních cenách. Stejné pocty se dostalo Borisi Carloffovi s albem The Escapist. Vítězové žánrových cen budou v podobě sestřihaného příspěvku pouštěni také během slavnostního večera o týden později.

Ceny Anděl


Hlavním nominacím na Ceny Anděl vévodí kapela Kryštof, která je s deskou Inzerát momentálně na turné. Celkem posbírala, včetně Richarda Krajča za Zpěváka roku, šest nominací, v kategorii Skladba roku dokonce dvě. Za titulní Inzerát, ale i za singl s Jarkem Nohavicou Křídla z mýdla. Boris Carloff se dočkal trochu překvapivě čtyř nominací, tři pak získala skupina Charlie Straight a dvě formace Zrní. Celým večerem provede známý moderátor Leoš Mareš a s předáváním cen mu pomůžou známé rodinné dvojice, například Janek Ledecký se synem Jonášem. Prostor pro živé hraní dostanou během programu všichni nominovaní. Navíc dojde i na několik speciálních hostů.


Nominace na Ceny Anděl 2012:

Skupina roku: Charlie Straight, Kryštof, Zrní
Zpěvák roku: Boris Carloff, Vojtěch Dyk, Richard Krajčo
Zpěvačka roku: Lucie Bílá, Iva Bittová, Aneta Langerová
Objev roku: A Banquet, Boris Carloff, Zrní
Album roku: Boris Carloff - The Escapist, Charlie Straight - Someone With a Slow Heartbeat, Kryštof - Inzerát
Skladba roku: Charlie Straight - Coco, Kryštof - Inzerát, Kryštof a Jaromír Nohavica - Křídla z mýdla
Videoklip roku: Buty - Píseň práce, Boris Carloff - Falling, Kryštof - Inzerát

Žánrové ceny:

Alternativní hudba: Květy - Bílé včely, Please The Trees - A Forest Affair, Zrní - Soundtrack ke konci světa
Elektronická hudba: Boris Carloff - The Escapist, Dirty Picnic - View Through the Crystal, Vložte kočku - TáTa
Folk & Country: Karel Plíhal - Vzduchoprázdniny, Radůza - Ocelový město, Zhasni - Na druhém nádvoří, Zrní - Soundtrack ke konci světa
Hard & Heavy: Forgotten Silence - La Grande Bouffe, Master’s Hammer - Vracejte konve na místo, Mindwork - Eterea
Hip-hop & R’n’b: Ektor a DJ Wich - Tetris, Hugo Toxxx - Bauch Money Mixtape, Idea - Daleko blíž
Jazz & Blues: Jaromír Honzák feat. Sissel Vera Pettersen - Blood Sings, Inner Spaces feat. David Dorůžka - Light Year, Najponk/Honzák/Fishwick - The Real Deal
Punk & Hard core: Drom - Hectop, Pipes and Pints - Found & Lost, See You In Hell - Jed, The Unholy Preachers - Troublemakers
Ska & Reggae: Coco Jammin - Sklizeň 2012, MikkiM - Offbeat Rhapsody, Sto zvířat - Hraju na klavír v bordelu
World music: Tomáš Kočko a Orchestr - Cestou na jih, Ida Kelarová & Jazz Famelija & Guests - Šumen savore, BraAgas - Fuerte, Beata Bocek - Ja tutaj mieszkam



Text: Pavel Urban
Foto: Pavel Urban





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.