Neděle, 09 Říjen 2016 19:00

kulturní servis pulsUž naše babičky říkávaly, že sklenice včelího medu dokáže nahradit půl domácí lékárny. Jeho pravidelná konzumace pomáhá v předcházení různým onemocněním, prospívá našemu zdraví, hodí se pro děti, sportovce, dospělé i seniory, ocení ho nemocní i zdraví. Kdysi býval výsadou králů, dnes si jej může dopřát každý z nás.


Med je vzácně vyvážený přírodní produkt. Jedná se o velice cennou přírodní látku, která by neměla chybět v naší stravě. Je to také účinný tradiční lék, zvyšuje přirozenou odolnost lidského organismu, příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitaminů.

Jaké druhy medů známe?
Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se pouze barvou, chutí či vůní. Medů je na trhu k dostání několik druhů. Květový med je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin v převážné většině z rostlin léčivých a je snadno stravitelný. Vyznačuje se tím, že není příliš aromatický. Je tedy vhodný na slazení čaje a kávy či na namazání na pečivo. 

Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství, nechte se inspirovat:
• Proti chřipce  - do sklenice teplého mléka přidáme 2 lžičky medu a na špičku nože másla. Užíváme několikrát denně.
• Na uklidnění nervů - doporučuje se jíst před spaním jednu lžičku medu.
• Záněty horních cest dýchacích - med v teplém mléce či čaji s citronem proti infekci.
• Při zácpě - před spaním kávovou lžičku medu - upravuje stolici.

Medovicový (lesní) medy jsou zpravidla tmavší barvy, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků prospívajících lidskému organizmu. Lesní med má charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro kterou je velmi oblíbený, žádaný a ceněný.

Med pastovaný je vlastně medem květovým, a to především z květů řepky, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoli přísad. Najdeme v něm velké množství bílkovin a také hodně vitamínů, například B1, C a E. Má světle bělavou barvu až nažloutlou barvu a výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče, proto je vhodný obzvláště pro děti.

kulturní servis puls

Výběr a správné uskladnění  
Při nákupu medu je potřeba věnovat plnou pozornost jeho kvalitě. Pokud chcete mít záruku a dopřát si med opravdu kvalitní, obraťte se na některého z českých farmářů specializujících se na jeho produkci. Český med totiž patří mezi ty nejkvalitnější vůbec. Mezi vyhlášené patří produkty včelí farmy Cihlářovi. Celoročně je můžete koupit na online farmářském tržišti www.nakupzfarmy.cz. Stačí jedním klikem vložit do košíku, zboží vám doručí přímo domů nebo si jej můžete vyzvednout na jedné z 1700 vybraných zastávek.

Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med se doporučuje skladovat výhradně v uzavřeném obalu (sklo, keramika), v suché, tmavé místnosti (sklep, spíž), při teplotě nejvýše 25° C. Negativně na něj působí přímé sluneční paprsky.

Tip od redakce:

Rakytník v pastovaném medu
Šťáva z vylisovaných bobulí rakytníku řešetlákového, který podporu přirozenou obranyschopnost organismu, dodává medu lehce nakyslou chuť. Je ideální k namazání na pečivo či do čaje. Pozor, nepřidávejte do čaje hned po zalití vroucí vodou, znehodnotili byste účinky rakytníku. Rakytníkový extrakt v pastovaném medu koupíte v e-shopu www.nakupzfarmy.cz, balení 400 g za 140,- Kč.

 


Text: Dagmar Tichá
Foto: Nákup z farmy





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: