Pondělí, 23 Leden 2017 09:05

Kulturní servis PulsFilm režiséra Jana Hřebejka Učitelka o zdánlivě empatické, avšak manipulující učitelce bude uveden 8. a 13. ledna na Mezinárodním filmovém festivalu v kalifornském Palm Springs, jedné z nejprestižnějších filmových přehlídek v USA. Diváci jej zde budou moci zhlédnout v sekci Modern Masters vedle nových filmů takových režisérů, jako jsou Kim Ki-Duk, Ken Loach, François Ozon, Carlos Saura, bratři Dardennové či Thomas Vinterberg. Následně Učitelka zahájí 20. ledna Filmový festival v italském Terstu za osobní účasti scenáristy Petra Jarchovského a představitelky hlavní role Zuzany Mauréry.


"Jsme velmi pyšni, že můžeme letošní 28. ročník festivalu odstartovat právě snímkem Učitelka, který má sám o sobě všechny kvality tak typické pro filmy střední a východní Evropy – inovativní scénář, skvělé herectví a neuvěřitelný smysl pro humor," shodují se ředitelé festivalu v Terstu Fabrizio Grosoli a Nicoletta Romeo. Snímek sklízí velké úspěchy v zahraničí již od svého premiérového uvedení na festivalu v Karlových Varech, producenti, tvůrci i herci s filmem doslova objíždějí svět. "Jen já osobně jsem snímek uvedl na festivalech v Izraeli, Španělsku a Japonsku. Byl jsem velmi mile potěšen skutečností, že byl pro různorodé zahraniční publikum srozumitelný a aktuální, přestože se neodehrává v současnosti,“ uvedl Jan Hřebejk.

Koprodukční snímek se stal se 60 000 návštěvníky kin diváckým hitem na Slovensku, v České republice ho vidělo v kinech už 60 223 diváků, z festivalu v Karlových Varech si hlavní představitelka Zuzana Mauréry odnesla Křišťálový glóbus za nejlepší ženský herecký výkon. Hřebejkův poslední celovečerní snímek zabodoval i výbornými recenzemi v respektovaných světových filmových magazínech Variety nebo Hollywood Reporter. Učitelka byla doposud uvedena již na více než dvaceti filmových festivalech v Evropě, Asii, Americe a Africe, zároveň byla prodána dnes už do více než čtyřiceti teritorií po celém světě. Standardní kinodistribuce proběhne i v Itálii, Španělsku, zemích Beneluxu či USA, zahájena již byla v Izraeli a v Řecku, kde se snímek po prvním víkendu ocitl na jedenáctém místě v návštěvnosti kin.

Kulturní servis Puls

„Regulérní kinodistribuce v různých zemích světa je u českých a slovenských filmů výjimečná, těší nás i vysoká očekávání zahraničních distributorů, v případě italského distributora je to padesát tisíc diváků,“ řekl Ondřej Zima ze společnosti Offside Men, která snímek koprodukovala.

Film Učitelka vznikl v koprodukci Rozhlasu a televízie Slovenska, PubRes, Offside Men a České televize s podporou Ministerstva kultury Slovenské republiky, Audiovizuálného fondu a Státního fondu kinematografie. V České republice ho uvedla do distribuce společnost A-Company Czech. Snímek je od konce roku v České republice i v distribuci na DVD.

 


Text: Klára Mixová
Foto: 4press.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.