Úterý, 21 Červen 2016 09:00

kulturní servis pulsDvě stě profesionálů i amatérů se v rámci 3. ročníku Úvalského kotlíku utkalo o to, kdo umí uvařit nejlepší guláš. O vítězi rozhodovala porota nejpovolanější – v čele s kuchařskými esy Jaroslavem Sapíkem a Jiřím Babicou.


Žádný sporák s indukční deskou, jen kotlík a otevřený oheň. Celkem 29 týmů bojovalo v Úvalech u Prahy o ten nejlepší guláš. Akce se zúčastnilo na 1000 návštěvníků, kteří tak měli možnost ochutnat a hodnotit celou škálu variací tradiční klasiky českých kuchyní. Jednotlivá jídla se lišila množstvím cibule, ve výběru masa (na stole se sešly hovězí, vepřové, skopové nebo zvěřinové guláše), v druzích přísad nebo celkovém závěrečném  dochucení.

Babica se Sapíkem pak měli na starosti hodnocení technologického postupu, barvy, zvolených ingrediencí, stavu masa a celkové chuti. „Na guláši se pozná, jak kdo umí pracovat s dochucením jídel. Pro mě je základem guláše cibule, paprika a česnek,“ komentoval kulinářskou bitvu Jaroslav Sapík.

kulturní servis puls

Vítězem se podle poroty, ve které zasedli také mistr světa v čepování piva Lukáš Svoboda a starosta Úval Petr Borecký, stal tým Valaši Zavadilka, jejíž členové si odvezli jako trofej kotlík, grilovací sadu a putovní pohár. „Především mě ale zaujalo, jaká byla na akci báječná atmosféra. Lidi se vařením bavili a to je hlavní,“ svěřil se Jiří Babica.

Kulinářské tipy a zajímavé recepty můžete vidět v pořadu Babica vs. Sapík každou sobotu a neděli na TV Barrandov v 17:30.

Text: Mia
Foto: TV BARRANDOV





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.