Pondělí, 02 Červenec 2012 15:50

PortaPrvní červencová neděle s sebou přinesla zároveň poslední den festivalu Porta. Věrní návštěvníci si už třetí den vychutnávali přátelskou atmosféru Lesního divadla v Řevnicích. Nedělní program jim nabídl další hvězdy trampské, folkové a country scény. Miki Ryvola, Blue Effect, VOKOBERE a Marta Kubišová a další.


Nedělní program zahájila heavy metalová kapela D.N.A. Po ní následovala Ilon Leichtová a Cross Country. Český folkový písničkář Miroslav Paleček, kterého diváci mohli přivítat už krátce po poledni, zanechal „vzkaz pro každého“: ,,Někdo si čte v bibli, jak z nebe padá mana, já si čtu Boha srandy, pana Wericha Jana.“ Po tak usměvavém verši nemohla bluegrassová skupina Blanket otálet a pouze pro Portu napsala: „Porta k srdci brána, radost až do rána.“

Těsně před vyhlášením soutěže letošního country festivalu vystoupil Miki Ryvola. Do svého repertoáru zařadil nejednu píseň, která se dnes už stala klasikou u táborového ohně. Kolem třetí hodiny vyhlásila porota výsledky Porty 2012. Umístění za interpretační Portu získala Švédova trojka. Druhé místo, takzvaně Malá Porta, obsadila kapela Crossband, kterou jsme měli možnost slyšet v pátek. Antonín Jarůšek byl třetí. Miss Porty se stala Živana Stupková ze skupiny Bonsai č.3 a zvláštní ocenění poroty bylo uděleno Janu Řepkovi za autorskou píseň Jsem žena.

PortaPo této „vypjaté“ situaci, kdy se nejen kapely, ale i diváci dozvídali výsledky, zahrála skupina Blue Effect a pohladila tak po duši. Od Pavla Žalmana Lohonky a spol. si posluchači vytleskali přídavek. Velkou událostí večera bylo trio VOKOBERE se vzácným hostem Martou Kubišovou. Jiří Vondráček, Petr Kocman a Tomáš Berka doprovodili legendární šansoniérku celkem pětkrát. Ačkoliv na programu byly pouze tři písničky, mezi nimi Hey Jude nebo Ringo Ding od Zdeňka Rytíře a Bohuslava Ondráčka, publikum bylo natolik okouzleno zpěvačkou, že si jednoduše vyžádali přídavky. Řekni, kde ty kytky jsou a Greensleeves znal téměř každý a nikdo se tedy neváhal přidat. Nakonec Marta obdržela jako pozornost bonboniéru od předsedkyně Porty Anny Roytové.

Večer pokračoval trampskou skupinou Hop Trop a jako třešnička na dortu celého víkendu byla Hodina H. Účinkovali například J.Tichota, Z. Tichotová, M. Voborská a další.

Přestože bylo díky počasí o něco příjemněji než předešlého sobotního dne, kdy se slunce pokoušelo vysušit celou Českou republiku, ledová občerstvení změnu rozhodně nepocítila. Hned po studeném pivu se hitem nedělního dne stalo ledové frapé, které ocenili nejen řidiči. Na stáncích k večeru začaly docházet suroviny, a tak byl nejlepší čas zakončit celý prodloužený víkend plný parádní muziky. Country dárkové obchůdky doprodaly posledním nadšencům upomínkové předměty a nezbývalo než, aby si všichni nadšení návštěvníci vzpomněli na příjemné chvíle strávené na festivalu a přijeli opět příští rok!

 



Text: Kristýna Kubišová
Foto: Oficiální stránky akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.