Pátek, 13 Duben 2012 10:00

Majáles 2012Tradiční oslava studentského života Majáles se kvapem blíží a přípravy jsou v plném proudu. Májka ve Vodičkově ulici už stojí a adepti na Krále Majáles 2012 pilují své předvolební kampaně. Jako každý rok je tento svátek pojat ve velkém stylu a kreativita organizátorů nezná mezí.

 


Pražský Majáles začal už 4. dubna, kdy uchazeči o titul Krále Majáles za asistence svých družin i starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého vztyčili májku v místě, kde obvykle stává vánoční strom.  „Vztyčení májky je gestem spolupráce studentů napříč všemi univerzitami a středními školami. Jde o jasný a všem viditelný symbol toho, že studenti nejsou jen pasivní shluk aktivistů, ale fungují opravdu jako jistý stav, který dokáže táhnout za jeden provaz,“ vysvětlil hlavní organizátor oslav Tomáš Gavlas.

Vztyčení májky ve skutečnosti odstartovalo měsíc velkolepých studentských oslav, v jejichž rámci se můžete těšit na spoustu mejdanů, ale chystá se například i Velká jarní cyklojízda, filmová i hudební akademie, hudební festival Pavlač a spoustu dalších akcí.

Hlavní den oslav je letos naplánován na 4. května a začne velkolepým majálesovým průvodem se vším všudy, tedy s maskami i alegorickými vozy. Pro tvůrce nejlepšího alegorického vozu své školy navíc organizátoři připravili „sakra dobré ceny“.

Majálesová open-air stage bude stát v parku Stromovka a vystoupí tu výběr nejoblíbenějších kapel současné hudební scény. Dostaví se Jan Budař, NightWork, Tata Bojs, Tomáš Klus, Mig 21, Wohnout, Horkýže Slíže, Sto Zvířat, Skyline, Tleskač, Fast Food Orchestra, PSH. Kromě profesionálů už potřetí nebude chybět pódium určené studentským kapelám, které si zasoutěží nejen o přízeň publika, ale také o Gambrinus 11° Excelent na celý rok zdarma. Zároveň budou mít vystupující kapely možnost natočit singl v profesionálním studiu pod vedením známého producenta Borise Carloffa.

Majáles 2012

Pro fanoušky elektronické hudby je připravena i Electrostage STUDIO 54, kde zahrají housové ikony, jako je Chris Sadler, Tommy Rogers, Subgate, Enrico a další. Kromě velké nálože hudby se chystá i doprovodný program, například studentský jarmark, odpadkové muzeum zvané Plasticeum, divadelní stage nebo fashion market.

Tradice studentského Majálesu se datuje do dob kolem 15. století, kdy docházelo k velkému rozmachu univerzit. Původně během svého svátku studenti protestovali proti establishmentu a státním poměrům, s nimiž nesouhlasili. Během totalitního režimu se od tohoto prastarého zvyku ustoupilo a po jeho znovuobnovení patnáct let po revoluci se z více méně politického protestu a studentské recese stal svátek zábavy, hudby a veselí s podporou oficiálních míst.



Text: Jitka Hemelíková
Foto: Oficiální stránky akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.