Sobota, 02 Červen 2012 14:00

AidaZnámý muzikál, jenž slavil úspěchy na Broadwayi, se představí na podzim v Hudebním divadle Karlín. Premiéra je naplánována na 26. září. Hlavní roli otrokyně Aidy si zahraje zpěvačka a herečka Dasha v alternaci s Kamilou Nývltovou, postavu Amneris ztvární Lucie Bílá, bojovníka Radama se ujme Václav Noid Bárta a Marian Vojtko.


Proč byste měli jít na muzikál Aida? Důvodů je hned několik. Uvidíte poutavý příběh, který vás přenese do starého Egypta, uslyšíte rozmanitou hudbu Eltona Johna a Tima Rice, v neposlední řadě se pak dočkáte výborného hereckého obsazení.

AidaKromě hlavních rolí, ve kterých zazáří Dasha, Kamila Nývltová, Václav Noid Bárta a Marian Vojtko, se můžete těšit na mnoho dalších známých tváří. Na prknech karlínského jeviště se objeví také Jiří Korn, Lukáš Kumpricht, Jan Urban, Kateřina Nováková, Veronika Vyoralová nebo Oldřich Král.

Základním motivem je nešťastná láska bojovníka Radama a etiopské otrokyně Aidy. Vojevůdce je vyslán faraonem do boje proti Etiopii. Boj vyhraje a vyslouží si tím ruku princezny Amneris, tu ale odmítá. Aida mezitím pod nátlakem vyzradí válečné tajemství a uvrhne tím Radama k trestu smrti. Spletitý děj si rozhodně nenechte ujít, velký happyend ale nečekejte. Příběh milostného trojúhelníku je inspirován námětem opery Giuseppe Verdiho.

Aida byla ve světě obrovským trhákem. Na Broadwayi se hrála čtyři a půl roku a stala se tak jedním z nejhranějších muzikálů. Pokud bychom chtěli vyjmenovat všechny ceny, které získal, zabralo by nám to pěknou chvíli. Zmíním proto alespoň nějaké. Aida má na kontě 4 ceny Tony, včetně ocenění za nejlepší hudbu k muzikálu, Drama Desk Award, Outer Critics Award a mnoho dalších.

Píseň z dílny Eltona Johna „Written in the Stars“ se umístila na druhém místě hitparády Billboard US a v Kanadě se dostala dokonce na první příčku. Hudební divadlo Karlín proto uvažuje o vydání české verze alba muzikálových melodií, ve kterých najdete prvky popu, reaggae i gospelu. Vstupenky jsou již v prodeji přímo v Hudebním divadle Karlín (www.hdk.cz) nebo v síti Ticket Art.






Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Hudební divadlo Karlín





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.