Pondělí, 28 Květen 2012 14:00

Tři mušketýřiJedná se již o třetí uvedení muzikálu Tři mušketýři. Představení prošlo od svého prvního uvedení minimálními změnami, a tak jestli si jen chcete oživit paměť, nebo jste ještě neměli příležitost tento muzikál vidět, máte jedinečnou šanci. Dobové kostýmy a pěkné pěvecké výkony vás vtáhnou do děje.


Příběh velkého přátelství, lásky, věrnosti, ale i podlých vražd a intrik - to vše nabízí Tři mušketýři. Odehrávají se v době vlády Ludvíka XIII., který se více než o panování zajímal o hony a plesy a pevnou ruku nad státem tehdy držel kardinál Richelieu. Manželka Ludvíka XIII., královna Anna, je tajně zamilovaná do vévody z Buckinghamu. Tomu se podaří Annu v Paříži nepozorovaně navštívit a ona mu jako důkaz lásky věnuje své šperky. Tím však spouští nečekaný slet událostí. Král Anně nařídí, aby si zmiňované šperky vzala na ples, který chce pořádat a je nekompromisní. D´Artagnan se spolu s mušketýry vydává na cestu do Anglie, aby onen blyštivý poklad přivezli zpět. V cestě mu však stojí kardinál, jeho garda i Mylady.

Tři mušketýřiMuzikál Tři mušketýři z pera Michala Davida má jistě mnoho kladů i záporů. K vytknutí vybízí příliš mnoho pokusů nahradit kulisy promítáním. Zachování původních projekcí a míchání s novými vedlo jen k tomu, že běžný divák brzy pozná, co je staré a co nové, odráží se to především v kvalitě záznamu. A troufám si tvrdit, že platící divák profesionálního muzikálu si zaslouží projekci, jejíž obraz nebude složen z kostiček. Kombinace animovaných záběrů spolu s hranými také nebyla nejšťastnější volbou.

Jistě potěším diváky, kteří si oblíbili minulou verzi muzikálu, informací, že píseň „Volba má“, která zazní v druhé polovině představení, zůstala i ve třetím nastudování zachována. Všeobecně se kromě změn v projekcích muzikál drží pořád ve stejném zpracování.

Ani obsazení neprošlo změnami. V jednom z prvních představení, které se odehrálo v pátek 25. května, jsme měli možnost vidět výborné výkony Alana Bastiena, Tomáše Trapla, Zdenky Trvalcové a Radky Fišarové, které jsou již od prvního uvedení stále stejně báječné. Po tolika letech Vás však napadne, že by snad mohlo dojít alespoň k nepatrnému posunu někam dál, aby divák netrpěl pocitem, že vidí stále stejné vystoupení jako tenkrát.

Tři mušketýřiNaopak Petr Kolář v roli Athose zářil. Jeho výkon byl procítěný a čistý, nemám nejmenších výhrad. Nakonec bych ráda pozvedla výkon Juraje Bernátha v roli Plancheta. Tato role velmi napomáhá tomu, aby to herec s vtipností přeháněl. Viděla jsem spoustu alternací, které se do té míry nevkusu už bohužel dostaly. Pan Bernáth mezi ně však nepatřil, jen tak dál. Zbytek hereckého obsazení podal v pátek standardní výkon, který mě ničím nepřekvapil. Jak v nedostatcích, tak i ve výkonech.

Závěrem bych se chtěla zmínit na téma, jestli je vhodné brát na toto představení malé děti. Povšimla jsem si totiž, že zrovna u tohoto muzikálu se jedná docela o trend. Ráda bych všechny rodiče upozornila, že v muzikálech se vraždí a „projevuje“ láska. Pokud se tedy rozhodnete vzít svou malou ratolest s sebou, obrňte se trpělivostí. Přesto, že by se Tři mušketýři dali prezentovat jako pohádka, tak se o ni nejedná. Na druhou stranu pokud už chcete vyrazit s celou rodinou, neznám lepší volbu. Nejprve však děťátku vysvětlete, co je kupříkladu glejt a jiné dobové termíny. Dětské hlásky jsou sice příjemné, ale během představení mohou ostatní diváky vyrušovat.

 

 


Text: Kristýna Jirásková
Foto: Divadlo Broadway





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.