Čtvrtek, 23 Únor 2012 12:05

Divadlo BroadwayKdyž má člověk deset let, chodí teprve čtvrté nebo páté třídy. Pokud ale funguje nějaké divadlo deset let, je to už pořádná doba jeho existence a určitě i velký důvod k oslavě. Divadlo Broadway tuto příležitost oslavilo 22. února představením Kleopatra, na které se přišla podívat i Ilona Csáková a Monika Absolonová. Kulturní servis Puls u toho nemohl chybět.


Deset let uplynulo od doby, kdy bylo založeno a veřejnosti poprvé otevřeno pražské Divadlo Broadway. Diváci zde mohli vidět deset původních muzikálů domovské produkce Cleopatra Musical, jeden převzatý titul, a navíc i jedno muzikálové pásmo. Jak říká PR manažerka Martina Jandová: „Je to desetiletí, které nám všem z broadwayské pasáže hodně dalo i leccos vzalo.“

Pro mnohé umělce působení na tomto místě znamenalo úspěšné zahájení své kariéry, jako v případě Moniky Absolonové, které Kleopatra přinesla dva tituly Skokana roku v divácké anketě pěvecké popularity Český slavík Mattoni. Zabodoval také Vlastimil Zavřel s divadelní Cenou Thálie za muzikál Adéla ještě nevečeřela.

Divadlo Broadway za těch deset let zažilo již mnohé. Uskutečnilo se zde bezmála dva tisíce muzikálových a činoherních představení, komerčních i benefičních koncertů, vzpomínkových či dětských akcí. Nechyběly ani zábavné pořady, show, televizní natáčení nebo divadelní srazy. Konaly se tu však i neveselé události. Poslední rozloučení se skvělými umělci a kolegy Patrikem Stoklasou a Petrem Mukem.

Divadlo BroadwayNejvětším úspěchům se těšil pilotní projekt Kleopatra následován dalším dílem skladatele a hitmakera Michala Davida Tři mušketýři. Zatímco Tři mušketýři dlouhou dobu vyhrávali bezpočet muzikálových anket popularity, muzikál o egyptské královně patří dodnes k nejranějším dílům. Poprvé se odehrála ve 450 reprízách, na domovskou scénu se však vrátila ještě čtyřikrát, naposledy letos s podtitulem „Legenda se vrací". A právě tímto představením oslavilo divadlo 22. února své kulaté narozeniny.

Diváky přivítal režisér Filip Renč. Sám se během svého proslovu k publiku natolik dojal, až mu na chvíli došla řeč. Krásný okamžik přítomní ocenili potleskem. První část představení odehrála v titulní roli Kleopatry Kamila Nývltová, po přestávce se pak na pódiu jako egyptská královna objevila Gábina Gunčíková. Po boku jim jako Caesar stanul Marian Vojtko a Marka Antonia ztvárnil Pepa Vojtek. Závěrem celého večera na pódium přišel také Olda Lichtenberg a Michal David. Krátce zavzpomínali, jak se v místě, kde nic nebylo, postavilo krásné moderní divadlo. Poděkovali svým kolegům za podporu, trpělivost a píli a přizvali k sobě na pódium bývalé představitelky Kleopater – zpěvačky Moniku Absolonovou a Ilonu Csákovou. Obě nostalgicky zavzpomínaly na doby, kdy na tamním jevišti vystupovaly. Přiznaly, že jim toto místo bude vždy velmi blízké.

Také Kulturní servis Puls nemohl při této příležitosti chybět, a to nejen proto, že Divadlo Broadway oslavovalo. Ve středu 22. února jsme realizovali první kolo našeho nového projektu SPLNĚNÉ DĚTSKÉ PŘÁNÍ. Strávili jsme s malou Vanesskou celý den, který jsme zakončili návštěvou Divadla Broadway. Jestli se malé slečně splnilo její dětské přání, jak probíhal její den s Kulturním servisem Puls a co všechno zažila a viděla, se dozvíte už příští týden v reportáži, kterou připravujeme.

 


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Archiv





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.